luni, 13 iulie 2009

Pâine de casă cu seminţe

Săptămâna trecută, entuziasmată eu nevoie-mare că am început să înţeleg cam cum stă treaba cu drojdia de bere în aluaturi, mi-am luat inima în dinţi, am adunat ingredientele necesare şi am zis să fac o încercare cu pâinea de casă cu seminţe. După o incursiune rapidă în supermarketul de lângă casă m-am înarmat cu răbdare şi cu "elementele" ce urmează:

- 2 pacheţele drojdie de bere (2x25 g.)
- 1 kg făină 000 Titan
- 2 căni apă călduţă
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriţă sare
- seminţe de floarea soarelui neprăjite
- mac
- susan
- seminţe de in
- un ou pentru "lustru"


Seminţele

Am pus cam jumătate din făină într-un bol de plastic, am făcut un gol în mijloc în care am turnat drojdia dizolvată într-o cană de apă claduţă şi am amestecat.


Cand s-a omogenizat am reunţat la vasul de plastic şi am pus aluatul pe masă, unde am mai adăugat făină şi încă o cană de apă, puţin câte puţin. Spre final am adăugat seminţe de toate felurile (aici depinde de plăcerea fiecăruia - de care seminţe şi în ce cantitate). Mai apoi am pus pe rând şi cele 3 linguri de ulei de măsline (nu ştiu dacă am dreptate sau nu, dar eu am observat că uleiul, de orice fel, dă o anumită elasticitate aluatului).



Aici vine partea cea mai plicticoasă a reţetei: frământat aluatul timp de vreo 15 minute, cam cât să simţi că te dor mâinile şi incepe să curgă transpiraţia pe frunte. Partea bună e că dacă eşti foarte tensinat şi ai chef să iei pe cineva la bătaie în ziua respectivă, frământatul aluatului funcţionează ca un fel de supapă de nervi. Şi nici măcar săracul aluat nu ripostează, deci poţi să încerci cu succes să îl trânteşti de masă şi să îi cari la pumni fără nicio problemă.


În final l-am pus din nou în bolul de plastic tapetat cu puţină făină şi l-am crestat cu cuţitul sub formă de cruce (aşa am citit eu pe net că ar creşte mai repede).


Din momentul ăsta e bine să îţi găseşti o ocupaţie de orice fel prin casă. pentru vreo 2 ore În cazul meu, nu mai îmi aduc foarte bine aminte ce am făcut dar cred că m-am dat pe net şi mărgelit un pic sau oi fi citit. Ideea e că după două ore aluatul meu era cât întregul bol, adică încă o dată pe cât era după frământat.


Din respectivul aluat au rezultat după cum urmează:

una bucată pâine sub formă de floare, unsă cu ou şi acoperită cu seminţe de in şi susan

una bucată pâine impletită, pusă într-o tavă de chec, unsă cu ou şi acoperită cu mac şi


4 melcuşori acoperiţi cu ou şi fiecare cu un alt tip de maestec de seminţe (did I mentioned că seminţele de floarea soarelui le-am folosit doar în aluat?)




Detalii

Buuuun! După ce am aşezat pâinicile în forme le-am mai lăsat să crească vreo oră şi jumătate, apoi le-am pus la cuptor la un foc mediu pentru vreo 40-50 de minute. Şi acum minunile:






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu